Els dies de calor no ve molt de gust cuinar a tota pastilla ni tampoc encendre gaire el forn, així com també ve de gust menjar coses fredes i que refresquin.
Aquesta recepta d'origen italià (vitello és vedella i tonnato fa referència a la salsa de tonyina) treu moltes preocupacions, és fàcil, resultona i treu moltes complicacions, ideal per quan et venen amics o família a menjar a casa, ja que es pot preparar abans i poder estar el dia de las reunió amb els convidats i ser una bona amfitriona.
Aquesta recepta la vam treure del manífic llibre i vademècum de la cuina Italiana La Cuchara de Plata, més que recomanable, vam fer alguna que altra modificació però l'essència és la mateixa... Un dia parlant amb la gran amiga i gran persona Manu, de Las Recetas de Manu, ens va parlar d'una recepta antíquíssima de Vitello tonnato que té publicada al seu bloc -Vitello uso tonno-, i que em va semblar molt original i curiosa la manera de fer diferent el Vitello tonnato que ja li vaig avançar que el proper que faria seria com el d'ella, però si no us voleu esperar i li voleu donar una ullada abans no us ho perdeu!
"En el mercado verde,
bala
del profundo
océano,
proyectil
natatorio,
te vi,
muerto."
Oda a un gran atún en el mercado. Pablo Neruda
Ingredients per al vitello:
- 1 rodó de vedella
- 1 ceba gran
- 2 fulles de llorer
- 1 cabeça d’alls
- Herbes aromàtiques: romaní, orenga...
- Pebre negre en gra
- Sal
- Oli d’oliva
- Aigua
Ingredients de la salsa de tonnato:
- 2 rovells d’ou cuit
- 1 cs de tàperes i unes addicionals per a la decoració
- 1 llom de tonyina en oli d’oliva
- 3 filets grans d’anxova
- 5 cs del braó de cocció del vitello
- Suc colat d’una llimona
- Oli de la tonyina
- 2 cs de vi blanc (aportació pròpia)
- 5-6 cogombrets (aportació pròpia)
- Oli de les anxoves (aportació pròpia)
- Una mica de ceba de la cocció del vitello (nosaltres no la vam posar)
Preparació del vitello:
- Posar a bullir a l’aigua la ceba, llorer, cabeça d’alls, herbes aromàtiques i el pebre, quan arrenca el bull ja ho tenim per afegir la carn.
- Untar el rodó de vedella amb l’oli d’oliva i salar a pleret i afegir-la a l’aigua.
- Quan torna a arrencar el bull abaixar el foc i deixar-ho com a mínim una hora al foc.
- Passada el mínim de temps s’apaga el foc i es deixa refredar el rodó de vedella dins de l’agua de la cocció (súmmament important!!!!! ja que així la carn s’aromatitza molt més).
- Un cop freda la carn retirar-la del brou, nosaltres la filmem i reservar a la nevera que ja es podrà filetejar quan es vulgui.
- Del brou cal que en reserveu una mica per poder preparar posteriorment la salsa del tonnato.
Preparació de la salsa de tonnato:
- Fer els ous durs un temps abans i quan s’hagi refredat treure els rovells cuits.
- Posar en un bol per picar els ingredients sòlids: rovells d’ou cuits, les tàperes, la tonyina, els filets d’anxova i els cogombrets i picar-ho molt fi, al principi sembla que no es faci fi, però de cop i volta hi queda.
- Afegir les parts líquides: els olis de la tonyina i anxoves, els suc de la llimona (que prèviament haurem expremut i colat, però no fer-ho molt abans d’emprar), el braó de la cocció del vitello i el vi blanc.
- Amb aquestes proporcions queda la salsa del tonnato no gaire espessa, no ens acaba d’agradar que quedi amb una textura i aparença de ciment..., si la voleu encara més líquida li podeu afegir alguna cullerada més del suc de cocció del vitello.
- Repartir-la pel damunt dels filets del vitello per a què vagi agafant els sabors i deixar-ne per a que cadascú se’n serveixi més i decorar-ho amb algunes tàperes pel damunt.
Com a casa sabia que hi hauria persones que potser farien escarafalls vam servir el vitello filetejat per una banda i la salsa per una altra, després va agradar molt tot plegat, però ens vam curar en salut... ;)
Que vagi de gust!
Que vagi de gust!
Ha d'estar espectacular!!!
ResponEliminaA casa meva també farien escarafalls... i potser després passaria com a casa teva . que el plat triomfaria!
Comparteixo amb tu l'opinió sobre la Manu, una gran persona.
PTNTS
Dolça
es un plato italiana muy bueno!! yo lo hice una vez en casa y me gustó muchisimo!! besos
ResponElimina