¿No us ha passat mai que hi ha
aromes i sabors que us traslladen i evoquen a moments de la infantesa de manera
automàtica...?
Doncs amb les dues receptes que
avui us presentem ens ha passat exactament això.
De la primera recepta, musclos a la brasa...: a finals d’agost
vam estar celebrant el nostre aniversari de casament al Restaurant Terrassa Voramar de Sant Pol de Mar, atès que durant la
meva infantesa estiuejàvem aquí i també a Aiguafreda (Sant Martí de Centelles). La meva infantesa està
inundada d’aigua: platges i rius.
La casa que llogaven els meus
pares a Sant Pol de Mar ja no existeix, però passejar pels seus carrers, veure
les seves platges encara és quelcom que m’emociona, hi ha molts i molts
records, i molt bons tots ells... Hi ha va haver un plat de l’àpat que em va encisar
i em va retornar aquelles imatges del vespre, que baixàvem a la platja quan
arribaven les barques de pescadors i que anàvem a comprar les paneres de peix a
peu de barca... i quan el meu pare anava amb un rasqueta i una malla al
roquissar i portava un bon grapat de musclos de roca...
La segona recepta, flam de mató amb aroma de regalèssia...:
el flam de mató sempre ens ha agradat molt a casa però aquest toc de regalèssia
són les tardes de cine de reestrena i sessió doble amb el meu pare a la sortida
del col·legi, un cop per setmana, i el que més m’agradava d’aquesta activitat era
anar agafada de la mà del pare, sentint-me segura, i de les regalèssies (pegadolces Zara) que compràvem abans de
la sessió. Quan arribaven a casa, la meva mare, d’una de les regalèssies, em
feia una mena de refresc...
I ara anem per feina i deixem les
memòries d’àvia rapatània ;)
MUSCLOS A LA
BRASA
Ingredients:
- Musclos, millor si són de roca
- Oli d’oliva extra verge
- Alls picats
- Sal gruixuda
- Carbó de pi preferible o d’alzina
Preparació:
- Posar a macerar en oli d’oliva els alls picats que vagi agafant l’aroma.
- Preparar les brases perquè a l’hora de coure els musclos hi hagi un bon caliu.
- Netejar bé els musclos.
- Quan està preparat el caliu posar els musclos en una graella i deixar-los coure fins que s’obrin, no els cal gaire estona.
- Un cop cuits treure la clova sobrant i amanir amb una mica de sal gruixuda i un bon raig d’oli aromatitzat amb l’all.
- S’ha de menjar tot seguit bo i calents.
FLAM DE MATÓ
De les diferents receptes que hem
trobar a la xarxa aquesta és la que ens va abellir més..., la del bloc de
l’estimada Marta, Pa de nous.
Ingredients
per al flam:
- 500 gr de mató
- 500 ml de nata líquida
- 250 gr de llet condensada
- 10 ous
- Sucre per cremar
Ingredients per a salseta de regalèssia:
- Aigua tèbia, un o dos dits d’aigua en una tassa de cafè
- 1 regalèssia (en aquest cas Zara)
Preparació
del flam de mató:
- Barrejar tots els ingredients.
- Cremar una mica de sucre i abocar-ho a les flameres.
- Amb el forn prèviament escalfat posar a coure els flams al bany maria, millor si els cobriu.
- Com cada forn és un món vigilar que no es cremin i que quallin bé del mig. Podeu punxar-los per comprovar la cocció del mig.
- Un cop fets deixar refredar i reserva-los per emplatar.
Preparació
de la salseta de regalèssia:
- El dia abans que necessiteu la salsa posar un dit d’aigua tèbia i afegir la regalèssia feta a bocins, remeneu una mica de tant en tant, deixar-la tota la nit i en principi a l’endemà ja us trobareu tota la regalèssia desfeta, si no es així donar-li un cop de calor i deixar-la refredar.
Preparació del plat:
- Posar un flam i amb l’ajuda d’un comptagotes col·locar unes llàgrimes de regalèssia, no moltes, ja que el seu sabor intens us apagaria el sabor del flam.
De la resta de salseta de regalèssia que us sobri podeu fer-ne
un refresc, amb mig o un litre d’aigua, segons us agradi més intens o no, és un digestiu sensacional i sense alcohol!
Esperem que us agradin les nostres propostes!!!!!
Els records d'infantessa sont el millor tressor que tenim.
ResponEliminaNo s'ha de triar recepta, oi? Doncs m'agraden ambdues. Jo també menjava regalèssies Zara al cine.
Petons.
Ainsss.... como se activa la memoria con un olor o un sabor eh? es genial... es casi magia cuando ocurre. Me encantan tus recetas y tus recuerdos.
ResponEliminaMuaks
això de musclos al caliu no m'ho hagués pensat mai...ara tenen una pinta!!!
ResponEliminaa ma mare aixo li torna boja! li apassionen les regalessies! ptons
ResponEliminaAl principi, en llegir el títol, m'he pensat que eren musclos amb regalèssia, je je je... Potser quedaria bé, oi? :)
ResponEliminaEl flam amb la salseta de regalèssia ha de quedar deliciós.
Sujuru que he estat buscant la regalèssia a la recepta dels musclos... flipant molt!! :D
ResponEliminaHola Maragda, que bons els records de l'infantesa!!!!
ResponEliminaFa dies que no coincidim per el barri.
A veure si ens veiem.
Petonets
Uns records ben macos i els olors bestials... com ens poden trasladar...
ResponEliminaI les receptes com be ha de ser genials.
Muas!