Un altre cop amb vosaltres amb un nou repte, aquest mes em pertocava a mi triar el repte i de debò que em va costar decidir-me molt. Fullejant llibres de cuina vaig veure que a la cuina italiana hi ha moltes receptes de carlotes, dolces i salades, la base de les quals es fan amb galetes, melindros, bastonets, etc... i vaig tenir un flaix! un pastís que menjava de petita a base de galetes maries, que feia una tieta meva de Gandesa, però que vagament recordava que no li deien carlota... puffff! memòria de melindro la meva! vaig cercar en diferents llibres de receptes de la zona i no vaig trobar la recepta en cap... Anava llesta! així que vaig tirar d'amistats i família per recordar el nom d'aquell pastís de galetes maries, que avui en dia encara es fa a les cases, i gràcies a Mateu Auba i la meva cosina Mª Mercè Fornós vaig obtenir la recepta de la FABIOLA, moltes gràcies a tots dos que sé que em poso molt pesada!!!!!!!
Cercant per la xarxa vaig trobar alguna recepta més de fabiola però ens trobem amb una recepta que es localitza a les Terres de l'Ebre, la part Sud de Lleida (al poble de Guimerà, fronterer amb Tarragona) i en algun indret de Castelló i ja no he trobat cap referència més... les principals diferències les he trobat en el tractament de les galetes maries, a voltes xopades en llet, amb llet i cacau, en cafè, en cafè aromatizat amb "gotetes", amb moscatell i fins i tot un fifty-fifty de cafè i mistela. Les presentacions poden ser en forma de braç de gitano (galetes rodones) o com a pastís quadrat (galetes quadrades). I les decoracions al gust de cadascú o del que es disposa a casa: anissos de colors, fideuets de xocolata, ratlladures de coco, ratlladures de xocolata i la Diana em parlava de decorar la fabiola amb flors escarxades...
Eps! parlant de la Diana de l'Hort Arsis, que sapigueu que ha guanyat el premi Ebre Líders 2012 en la categoria de Comerç local
així que la nostra enhorabona des d'aquí!
Vaig fer la recepta tradicional que em van facilitar Mateu i la meva cosina, però em va sortir la dèria creativa i vaig fer un experiment... i deu ni dó! a casa va tenir molt d'èxit...
Comprovareu que és una recepta molt senzilla i que els nens poden participar en fer la fabiola sense cap mena de perill...
També volia fer alguna cosa salada i vaig recordar una recepta que només que em van dir els ingredients em vaig enamorar, però por hache o per be no trobava mai el moment de fer-la: un tàrtar de tonyina, que em va facilitar l'estimada Mª José, i només us diré que si no feu escarafalls als tàrtars aquest és meravellós i presentat com carlota queda molt vistós...
I abans d'entrar en matèria receptil només us avancem que aquesta setmana
aquest bloc FARÀ CINC ANYS
esteu pendents perquè estem coent la seva celebració, y hasta aquí puedo leer... ;)
CARLOTA DE TÀRTAR DE TONYINA DE LA Mª JOSÉ
Ingredients per a 2 persones:- 2 talls de tonyina vermella
- Mitja poma àcida
- 1 ceba petita
- Salsa de soja
- Oli d'oliva extra verge*
- Sal
- Grapadet de sèsam torrat
- Suc de llimona (per a què no s'oxidi la poma)
- Picos camperos o bastonets
- La tonyina es congelarà prèviament i quan es s'hagi de preparar el tàrtar la descongelem, s'ha de tallar menuda i es reserva.
- La ceba es pica menuda també i s'afegeix a la tonyina
- La poma àcida es talla a dauets menuts i mentre es va tallant la vam anar posant dins del suc de la llimona per a què no s'ennegrís. Colar i barrejar a l'anterior.
- Remenar tot molt bé i afegir la salsa de soja, no posem la quantitat perquè va molt al gust de cadascú, nosaltres ens agrada forteta i li vam posar una cullerada sopera. El millor és posar i anar tastant fins trobar el punt desitjat.
- Amanir amb sal i oli extra verge i les llavors del sèsam torrat.
- Vam muntar la carlota amb el picos i com la salsa de soja tenyeix de fosc el tàrtar vam decorar-lo amb daus de poma, ceba picada i llavors de sèsam que havíem reservar per donar-li el toc final de presentació, amb una branqueta de fonoll.
FABIOLA TRADICIONAL
Ingredients:- Galetes maria quadrades (o rodones hojaldradas)
- 100 gr de coco ratllat + una mica més per a decorar
- 100 gr de sucre
- 100 gr de mantega
- 3 ous
- 2 tasses de cafè fred
- Sucre per a les clares d'ou
- Agafar una cassola i posar a fondre a foc lentíssim la mantega. Retirar la cassola del foc i afegir el sucre i el coco, aprofitar que la mantega està tèbia i remenar per a què es desfaci el sucre.
- Separar les clares dels rovells d'ous, reservar les clares i afegir els rovell a la barreja anterior de la crema.
- Xopar les galetes en el cafè, només posar i treure, es tracta que aguantin la consistència per muntar la fabiola. Si teniu por que les galetes no s'empapin gaire un cop muntada la fabiola i abans de posar-li la cobertura la podeu pinzellar amb cura amb el cafè sobrant.
- En una safata alta disposar de llarg a llarg una galeta, crema, galeta, crema... i fer com un braç de gitano o el muntatge d'un pastís quadrat. Nosaltres vam optar per fer racions individuals.
- Batre les clares d'ou amb sucre a punt de neu molt fort, cobrir el pastís amb les clares d'ou i espolvorejar amb coco.
- Deixar reposar la fabiola entre 2 o 3 hores, o per a l'endemà, així les galetes aniran agafant humitat i sabors i serà més fàcil de tallar.
- Decorar amb ratlladures de coco i al gust.
- S'acostuma a tallar les porcions a l'esbiaix i així es veu l'estructura del muntatge i queda molt guapet.
- Vam trobar que amb aquesta cobertura la fabiola aguanta millor la humitat i el punt sucós que amb la cobertura de la fabiola següent...
FABIOLA INTERPRETADA
Ingredients:- Galetes maria quadrades
- 100 gr de coco ratllat + una mica més per a decorar
- 100 gr de sucre
- 100 gr de mantega pomada + 1 dau per a la cobertura de xocolata
- 3 ous
- Gotet de vi ranci
- Xocolata negra de cobertura
- Grapat d'ametlles crues filetejades
- No vam escalfar la mantega, la teníem al punt de pomada després d'una bona estona fora de la nevera.
- Vam afegir el sucre, el coco i els rovells d'ou (les clares les vam congelar per a una altra ocasió...),
- Xopar les galetes en el vi ranci, posar i treure, com l'anterior...
- Anar disposant en la safata, galeta, crema, galeta, crema...
- Fondre la xocolata amb el dau de mantega i cobrir la fabiola.
- Deixar reposar la fabiola entre 2 o 3 hores, o per a l'endemà.
- Decorar amb les ametlles filetejades i/o al gust.
No us oblideu de visitar les delicioses carlotes de les:
Molt bones les receptes.
ResponEliminaAçi (Marina Alta) a la Fabiola li diguem a una
mena de bescuit de coco molt borratxo i am un forat al centro ja que es fea antigament amb la "olla horno".. (es que soc un poc major...jejeje)
bessets
http://desdelacuinadelhort.blogspot.com.es/
Teresa,
EliminaMoltes gràcies per la teva aportació, és molt valiosa.
Besades!
Que buenas!!!! madre mía, que ricas esas fabiolas tuyas. Mi madre hacía algo similar con galletas...mmmnnnn tendre que probar con el enano!
ResponEliminaBesotes guapa y gracias por elegir este reto, me ha encantado
Rosa!
EliminaNo me digas???? Me alegra tu sorpresa!
Desde luego que es divertido de hacer, y si se tiene la mantequilla pomada los niños no corren riesgos en la cocina.
Ya me dirás que le parece a tu niño.
Besotes mil!
Ohhhh quina passada, m'encanten les teves propostes, les dolces i tant!! pero la salada.....wow aquesta l'hem de tastar..
ResponEliminaPEtonassos guapa!! gràcies per obligarme a fer la meva charlota preferidad, pero adaptada.
Nurieta!
EliminaDoncs jo m'alegro el doble! I si et ga feliç encara més!
Molts besitos!
Quines receptes més bones ;) Un beso!
ResponEliminaJúlia!
EliminaI tant faciletes que sembla impossible...
Besets!
Pues mi nena seguro que elige estas propuestas dulces tuyas ¿eh? Vamos en cuanto lo vea. Tienen que estar riquísimas. Y la del tartar de atún me la apunto para una nochecita de verano con un vinito para los dos papis.. que ricoooo.
ResponEliminaPor cierto.. ¡¡Felicidades por el cumpleblog!! Estaré pendiente de la celebración.
Besotes.
Lourdes!
EliminaPues mira que pensé en tu hija! Seguro que también le encantará hacerlas...
Eso! Cenukis románticas para mantener la llama ;)
Muchos besines!
Quin repte més xulo, Maragda!! Estic veient unes receptes que fan salivera...!! Petons!
ResponEliminaMarina,
EliminaMoltes gràcies! Que agradi fa molta satisfacció.
Petonet!
i tant que sí, nosaltres en diem braç de fabiola. És bo oi? a l'estiu, ben fresquet de la nevera triomfa. A casa el fem de coco, però és molt versàtil. T'ha quedat la mar de bé! petons!
ResponEliminaCinta,
EliminaM'ha fet molta il.lusió recuperar aquesta recepta, que a més a més passarà a ser un clàssic a casa... ;)
Besadetes!
Ostres nena, quina sorpresa m´he emportat...estava llegint això de la Faviola, que no coneixia i que m´ha agradat moltíssim la teva explicació, quan he vist la teva referència al meu tartar...ohhhhh moltes gràcies estimada meva!! has de saber que la propera vegada que el faci (que és molt sovint) el presentaré com tu ;)
ResponEliminaUn petonàs i moltes gràcies per la teva proposta d´aquest mes, m´ha encantat participar-hi!!
Ma. José
EliminaMoltes gràcies a tu... el tàrtar està tan i tan bo que el farem molt sovint ;)
Besets mil
Primer de tot ...( con el sonido de fondo de una flauta suiza y varios tambores de Calanda por ejemplo) FELICITAAAAAAAATSSSSSSSSSSS QUE ERES LA COCINERA MAS MEJOR DEL MUNDO MUNDIAAAAALLLLL.
ResponEliminaLes favioles y la carlota de premio!! Pero me quedo con tu creación, , una maravilla culinaria!!!! Un petó dels grans per la cosa mes guapa del món!!!
Elvi!
EliminaMoltes gràcies guapa meva, venint de tu un elogi pren categoria de "piropazo"...
Molts petons catalans!