Macarrons amb bacallà gratinats a l'allioli

23.3.12


En un divendres de Quaresma no pot mancar recepta que tingui de protagonista el bacallà, animaló marí que tantes alegries culinàries ens ha donat.

A la Terra Alta hi ha un bon grapat d'apuntacions, a quina més interessant, de la cuina de caràcter tradicional terraltina: pataques amb abadejo, arròs amb bacallà, bacallà amb truita amb trampa, etc.

El gran pregonament del bacallà cal cercar-lo en antany que era un ingredient relativament econòmic i que omplia bé les panxes, es conservava llargament i es menjava peix quan a terres endins costava que arribés del fresc... Eren temps que els pollastres s'engreixaven a les cases i es sacrificaven per a plats de festassa: Festes Majors i Nadals. Cal pensar que els pollastres criats amb blat de moro necessiten un mínim de 8 mesos per a fer-se ben majos.

Igual que ara! el bacallà amb preus astronòmics, com si fos un luxe, i el preu del pollastre per terra que, exagerant! es pot ben bé dir que els connecten pel cul a bombones d'hidrogen i els inflen com un globus en qüestió de segons... fins i tot el seu quiriquiquí és com de dibuix animat... vist i no vist.

L'apuntació que us presentem ens ve de la mà de la nostra amiga Fontcalda Blanch que tantes bones estones culinàries ens fa passar. Esperem que la disfruteu tant com nosaltres ho hem fet: preparant-la i menjant-la...

Moltíssimes gràcies Fontcalda!


Ingredients (2-3 persones):
  • 250 gr de macarrons, vam optar per uns rigatoni artesanals
  • Bacallà dessalat al punt, esqueixat o en daus(*)
  • 5 o 6 tomàquets madurs
  • 1 ceba grossa
  • 1 cp(**) de pimentó vermell dolç
  • 1 morter d'allioli fortet
  • 1 fulla de llorer (opcional, que no en vam posar)
  • Aigua
  • Sal
  • Oli d'oliva extra verge
Per a l'allioli:


Preparació:

Sofregit:
  1. Netejar bé el tomàquet, pelar-lo, treure les llavors i trinxar-lo.
  2. Ratllar la ceba o fer-la a daus.
  3. Posar-ho a sofregir a foc lentíssim amb un polset de sal i el pebre vermell. Deixar que es vagi sofregint i confitant.
L'allioli:
  1. A casa el fa la mare, amb el morter, el fa compacte, tant que la mà de morter li queda fixada en vertical sense tombar-se mig mil·límetre, això sí! quan s'hi posa ens fa a fora de la cuina per no destorbar-la. Posa una mica de sal al morter, els alls pelats i ho pica molt, després amb un rajolí constant d'oli el va remenant i remenant constantment fins que el lliga.
  2. Si no teniu traça, com nosaltres! podeu optar per un allioli dels que venen preparats, nosaltres hem trobat un d'artesanal que és el que més s'acosta al que fa la mare. Fugiu, per a aquesta recepta, dels que es nota gust de llimona o d'àcids.
Els macarrons:
  1. En una olla amb aigua, sal i oli posarem a bullir l'aigua quan bull tirar els macarrons, l'estona de cocció dependrà si els voleu més pastosos o al dente i seguint les indicacions del fabricant...
  2. Quan estiguin cuits els macarrons escorre'ls bé sense passar-hi aigua freda.
L'acabat:
  1. Barrejar els macarrons cuits amb el sofregit de tomàquet i ceba.
  2. Abocar-ho en una safata de forn i repartir els daus de bacallà.
  3. Escampar l'alloli pel damunt i amb una espàtula repartir-lo bé.
  4. Posar-ho a gratinar al forn i compte que va molt ràpid de coure, no us en aneu a fer punt de creu!
  5. Servir-ho ben calent.
Notes:
(*) El bacallà vam preferir que fos a daus perquè amb la lleugera cocció del gratinat va mantenir la melositat gelatinosa que ens agrada del bacallà.
(**) cp: cullerada de postres

7 comentaris

  1. Quina gran comarca, la Terra Alta, i quin gran plat... el teu! Terra de bons vins i plats excel·lents. Aquí una prova! Petonet i bon cap de setmana!

    ResponElimina
  2. Amb el que ens agrada a casa el bacallà i mai hem provat uns macarrons així! Han d'estar molt bons :-)

    Petonets!!

    ResponElimina
  3. Nena, quin plat més xulo!!!!! senzill i boníssim!!!! aquesta recepta cau un del dies de setmana santa!
    Petonets

    ResponElimina
  4. Ostres, quina combinació, no he fet mai macarrons amb bacallà... molt original. I el toc del gratinat és el secret del plat ;)

    ResponElimina
  5. ohhh, cómo me gustan a mi los macarrones!!! son tan deliciosos y me sientan siempre tan bien, jejeje

    Salu2. Paula

    ResponElimina
  6. Jo faig el bacallà gratinat amb allioli. Si enriquim el plat amb macarrons.... genial!!

    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina

Moltes gràcies pels vostres comentaris que sempre ens agrada rebre.

Advertim que els comentaris amb contiguts ofensius i poc respectuosos seran retirats.

Besets!

Tradueix-m'ho al:

Pinterest

Instagram

Entrades populars

© la quinta de luculus
blog design by Elai Design