La procedència d'aquesta recepta és antiquíssima, es remonta al segle XIX -no sabem si pot ser anterior fins i tot-, que ha anat passant de generació en generació, sense cap variant i ha arribat a taules moooooooolt gurmands de les que no podem desvetllar la identitat, panellets que es preparaven i pastaven a en cuines de cases nobles i senyorials (observareu que els pinyons no s'escatimen).
Ingredients:
o ½ kg d'ametlla ratllada crua
o ½ kg de sucre
o 1 patata gran bullida amb pell i pelada després (importantíssim)
o 1 rovell d'ou
o 1 ou addicional
o Raspadures d'una llimona
o Pinyons a dojo
Preparació:
Excepte els pinyons i l'ou addicional s'han de barrejar bé tots els ingredients, que no és tan fàcil com sembla (la patata, ai! la patata que costa, potser primer que us ajudeu a aixafar-la amb una forquilla). Fins aquí és massapà.
Per fer del massapà un panellet s'han anar fent les boles en forma de panellet, pintar-les amb l'ou addicional que prèviament haureu batut per anar enganxant els pinyons.
Escalfar el forn i preparar la safata on fornejar-los breument i després deixar el grill per a què es daurin (uns 10 minuts). Retirar la safata i deixar refredar-los.
Suggeriments:
o Per evitar que els pinyons es cremin posar-los una estona en remull.
o Us aconsellem de gastar una mica de diners i no adquirir aquells pinyons rabassuts i sense olor que són importats, els millors al nostre parer són prims i allargats i quan els olores encara trobes aromes de pinya i resina, espectaculars!
o Els pinyons cal incrustar-los al massapà, nosaltres els afonem molt.
o Si els voleu fer d'altres sabors podeu aprofitar el massapà sobrant i barrejar-hi xocolata, cafè, coco ratllat, codonyat, ametlla, etc...
o Copeta de moscatell, vi ranci, vi de missa o mistela per acompanyar els panellets.
Notes:
o Prepareu-vos per empastifar-vos a base de bé, les mans, la cuina, etc.
o Amb les quantitats que us indiquem ens surten unes 2 safates (de forn) i mitja de les grans. Si no voleu fer tanta quantitat cal respectar la proporció dels ingredients.
A la Fontcalda...
Cuina catalana
Gandesa
Llepolies
PLAT PATRIMONIAL
Receptes
Receptes de tardor
Receptes fàcils
Terra Alta
Terres de l'Ebre
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Nos encantan los panellets , aquí en alguna pastelería los hacen por estas fechas , junto con los Huesos de Santo , a ver si llegamos antes del uno a publicar nosotros una receta de panellets . Son más caros que los huesos , y en vista de como nos salieron vamos a probar .
ResponEliminaSeguro que tu receta es un éxito .
Bicos desde Galiza .
Cociña Poética: sí que salen más caros, sí y son laboriosos de hacer, pero caramba! también se hacen una vez al año... ;
ResponEliminaPetons desde Barcelona